Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, Ankara Palas'ta "Bilimsel Mirasımız ve Gelecek Tahayyülümüz" Konulu Konferans Verdi

Yayın Tarihi : 20.02.2025

Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, T.C. Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar Başkanlığı tarafından düzenlenen Ankara Palas Konferansları kapsamında "Bilimsel Mirasımız ve Gelecek Tahayyülümüz" konulu konferans verdi.

Milli Saraylar Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Abdülhamit Tüfekçioğlu moderatörlüğünde Ankara Palas'ta yapılan konferansa Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Başalan, Genel Sekreterimiz Dr. Öğr. Üyesi Şevket Evci, dekanlarımız, yüksekokul ve meslek yüksekokulu müdürlerimiz, Milli Saraylar Başkanlığı personeli ve devlet kurumlarından yetkililer katıldı.

İslam bilim tarihçisi Prof. Dr. Fuat Sezgin’in eserleri ışığında İslam medeniyetinin dünya medeniyetine etkilerini anlatan Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, Prof. Dr. Sezgin’in Müslüman bilim insanlarının yaptıkları keşifleri dünya bilim literatürüne kazandırdığına dikkat çekti.


Prof. Dr. Fuat Sezgin'in hayatından ve çalışma ahlakından kesitler aktaran Rektörümüz, "Merhum Fuat Hocamız, İslam medeniyetinin dünya medeniyetine katkılarını, bilimsel mirasımızı ispatlamaya çalıştı ve bunu örnekleriyle gösterdi. Gençlerimizi kendini değersiz hissetme duygusundan kurtarmaya gayret eden Hocamız, dünya medeniyetine katkıda bulunan bilim insanlarını milliyetlerine bakmaksızın alanlarına göre tespit etmeye çalıştı. Prof. Dr. Fuat Sezgin, Kur'an ilimleri, hadis ilimleri, tarih, fıkıh, kelam, tasavvuf, şiir, tıp, farmakoloji, zooloji, veterinerlik, simya, kimya, botanik, ziraat, matematik, astronomi, astroloji, meteoroloji, dilbilgisi, matematiksel coğrafya ve felsefe gibi alanlarda İslam coğrafyası ve diğer kültür coğrafyaları arasındaki karşılıklı bilgi alışverişini eserlerinde dürüstçe anlatmıştır. Fuat Sezgin’in bilim tarihi anlayışına ilişkin dile getirilmesi gereken bir diğer konu da bilimsel çalışmaların sürekliliği ilkesine bağlılığıdır. Bu çerçevede Fuat Sezgin Hocamız, Müslümanların 9. yüzyıla kadar farklı medeniyetlerden bilgiler aldıklarını, bu alış evresini de 16. yüzyıla kadar yoğun bir şekilde yeni bilgilerin üretildiği evrelerin izlediğini belirtir. Vicdan sahibi Batılı bazı bilim insanları da 8-15 yüzyılları arasında Batı'nın Karanlık Çağı’nı yaşarken İslam'ın Altın Çağı'nı yaşadığını ve İslam medeniyetinin dünya medeniyetine günümüze kadar etkisi süren çok değerli katkıları olduğunu söylemektedir." dedi.


Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, İslam dünyasından öğrendiği sayısız bilgileri ve eserleri kaynak ve müellif belirtmeden kullanan ve kendi eseri gibi gösteren Batı medeniyetinin bu haksız girişimini ve Müslüman bilim insanlarının bilimin ve teknolojinin gelişmesine sunduğu katkıyı Prof. Dr. Fuat Sezgin'in 17 ciltten oluşan Arap-İslam Bilim Tarihi eserinde tüm dünyaya açıkça anlattığını belirtti. İslam bilim tarihçisi Prof. Dr. Fuat Sezgin'in eserlerinde anlattığı teknolojik cihazlardan yüzlercesinin kopya, maket ve model koleksiyonlarının İstanbul'da Gülhane Parkı'nda bulunan İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesinde görülebileceğini söyledi.

Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan,  bilim tarihinin önemli figürlerinden Prof. Dr. Fuat Sezgin'in bilimsel mirasına odaklanarak, bu mirası koruma ve geleceğe taşıma konusundaki sorumluluğumuzu vurguladı. Geçmişte; Cabir İbn Hayyan, İbn-i Firnas, Uluğ Bey, Meryem El İcliyye, Hezarfen Çelebi gibi bilim insanlarımız ve onların eserleriyle var olduğumuzu ifade eden Rektörümüz, "Günümüzde de Kaan, Kızılelma, Akıncı, Göktürk, Siper, TCG Anadolu, Bozdoğan ve Cezeri gibi teknolojilerimizle karada, havada, denizde ve uzayda geleceğimize güvenle bakıyoruz. Şakir Zümre, Nuri Demirağ, Nuri Killigil ve Vecihi Hürkuş'un çalışmaları geçmişte ne yazık ki bir şekilde engellendi. Tarihimizde de şahit olduğumuz üzere şunu biliyoruz ki yöneticilerimiz bilimsel ve teknolojik gelişmeler ile bilim insanlarına ne zaman destek vermişse güçlü olmuşuz. İnsanlığa faydalı eserler kazandırmışız. Şimdi de Sayın Cumhurbaşkanımız öncülüğünde bu iradeyi el birliğiyle ortaya koyuyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın işaret ettiği gibi; birlikte çalışmalı, bilgiyi ve teknolojiyi birlikte üretmeliyiz. Gençlerimizi, geçmişimizin birikimi konusunda aydınlatmalı, onları başarılı ve zengin bir gelecek için hazırlamalıyız. Elde ettiğimiz bütün çıktılardan insanlığın faydalanmasını sağlamalıyız. Eğer bu şekilde çalışırsak, dünya bugünkünden daha iyi bir durumda olacaktır. Sonuç olarak; milli ve evrensel olarak yetişen, geçmişinden vazgeçmeyen, geleceği başkaları tarafından şekillendirilmeyen, yenilikçi ve yüksek teknoloji ürünleri üreten, tasarım ve AR-GE'yi bir hayat tarzı haline getirmiş, dünyanın aranan elemanlarından olan lider gençler yetiştirmeliyiz. Yapabiliriz çünkü geçmişte yapmıştık." dedi.


Prof. Dr. Fuat Sezgin'in doktora tezinin konusunu dinleyicilere soran Rektörümüz, soruya doğru cevap veren Yeni Dünya Vakfı Ankara Şube Başkanı Hakan İlyas Aydoğan'a Fuat Sezgin'in doktora tezi olan "Buhari'nin Kaynakları" adlı kitabını hediye etti.


Moderatör Prof. Dr. Abdülhamit Tüfekçioğlu'nun genel değerlendirmesi ile devam eden konferans sonunda Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, dinleyicilerin sorularını cevapladı.


Milli Saraylar Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Abdülhamit Tüfekçioğlu, Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan'a verdiği değerli bilgiler dolayısıyla teşekkür ederek çini tabak hediye etti. 
Rektörümüz, nazik ev sahipliği için Milli Saraylar Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Abdülhamit Tüfekçioğlu'na ve etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan'ın Prof. Dr. Abdülhamit Tüfekçioğlu'na şehrimizin tarihi sembollerinden Çeşnigir Köprüsü'nün resmedildiği çini tabloyu hediye etmesi ve günün anısına toplu fotoğraf çekimi ile devam eden program, Ankara Palas Müzesinin gezilmesi ile sona erdi.